Important GK questions for Postal Assistant Exam

Indian movements GK questions

General knowledge Most Important questions about Founders of some Movements in India


1. Who is the founder of Prarthana Samaj ?
Answer: Atmaram Panduranga


2. Who is the founder of Arya Samaj ?
Answer: Dayananda Saraswati


3. Who is the founder of Ramakrishna Mission ?
Answer: Swami Vivekananda


4. Who is the founder of Brahmo Samajam ?
Answer: Raja Ram Mohan Roy

5. Who is the Founder of Atmiya Sabhan ?
Answer: Raja Ram Mohan Roy


6. Who is the Founder of Sarvodaya movement ?
Answer: Jayaprakash Narayan


7. Who is the Founder of Bhoodan movement ?
Answer: Acharya Vinoba Bhave


8. Who is the Founder of Ghadar Party ?
Answer: Lala Hardayal


9. Who is the Founder of Van Mahotsav ?
Answer: K.M. Munshi

10. Who is the Founder of Bharatiya Vidya Bhavan ?
Answer: K.M. Munshi


11. Who is the Founder of Self Respect Movement ?
Answer: E.V. Ramaswami Naicker


* 12. Who is the Founder of Land Holders Society ?
Answer: Dwarkanath Tagore


* 13. Who is the Founder of East India Association ?
Answer:  Dadabhai Naoroji


* 14. Who is the Founder of British Indian Association ?
Answer: Devendranath Tagore


* 15. Who is the Founder of British India Society ?
Answer: William Adam



* 16. Who is the Founder of National Indian Association ?
Answer: Mary Carpenter


* 17. Who is the Founder of Indian Society ?
Answer: Anandamohan Bose


* 18. Who is the Founder of Indian Association ?
Answer:  Surendranath Banerjee


* 19. Who is the Founder of Bombay Association ?
Answer: Jagannath Shankar Seth


* 20. Who is the Founder of Poona Sarvajanik Sabha ?
Answer: M G Ranade



Did you know Where is Tehri Dam (highest dam in India) situated ?

Did you know Which is the shortest River in the world ?

13 comments:

  1. Can anybody help me regarding Postal assistant application? It is still showing my application status as not recevied :( Please let me know if u knw abt this ? please:(


    Sowjanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sowjanya

      Now they start to show the status of Postal/Sorting Assistant Direct Recruitment Examination.

      Please do visit

      http://www.eonlineapply.com/dop/pages/statuscheck.asp

      Delete
  2. this blog is very useful ,thankyou adminstrator for helping us

    ReplyDelete
  3. I think the last question's answer is not which is mentioned...

    DES had been formed by V.S.Apte,G.G.Agarkar,V.B.Kelkar,M.S.Gole and N.K Dharap's union efforts.

    ReplyDelete
  4. thank you....
    * 21. Who is the Founder of Deccan Education Society ?

    Answer:
    I removed that questions..

    I will add that questions after conforming.

    thank you very much for spotting the error.

    ReplyDelete
  5. Who is the author of the book - business at the speed of thought?

    ReplyDelete
  6. what is the full form of CAG?
    Answer : comptroller and auditor general

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. How to apply via online for usps exam plz help me

    ReplyDelete
  9. what books should refered for postal exams...pls gine suggestions

    ReplyDelete
  10. what books should be refered for postal exams

    ReplyDelete
  11. Dont go for market guides for postal exams not only for that better go through the topics in internet and prepare for that topics

    ReplyDelete

feel free to comment

Pls read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted